top of page

Het geld in Ibiza rolt in de zomer

Zo druk als de zomers op Ibiza zijn, zo rustig zijn de winters. Het massatoerisme dat in de winter vertrekt, neemt de werkgelegenheid met zich mee. Vooral eigenaars van toeristische bedrijven hebben in de winter last van minder werkgelegenheid.

​

Nickson Ranson verhuisde in 2014 naar Ibiza. Twee jaar later begon hij Ibiza Rib Boats. “Mijn eerste boot was een privé boot. Mijn tweede boot kocht ik met verhuurlicentie.” Dit liep zo goed dat Ranson in 2017 ook een derde boot aanschafte. “Mensen met een vaarlicentie kunnen een boot huren en voor mensen zonder vaarlicentie bieden wij een schipper.”

​

Seizoensarbeiders en rustperiode
Ook Ranson merkt dat de werkgelegenheid op Ibiza lijdt tijdens de wintermaanden. “Dit is een eiland dat het hoofdzakelijk van het toerisme nodig heeft en daar zijn veel zaken op ingesteld.” In de winter zijn de meeste zaken dicht en keren veel seizoensarbeiders terug naar het land van herkomst. “De winter zien we als een rustperiode; zes tot zeven maanden lang werkt iedereen kei hard. Het eiland en de bewoners verdienen deze rustperiode om te recupereren na een drukke zomer.

​

​

​

​

Extra hard werken
In de winter is er ook bij Ibiza Rib Boats een rustpauze. “De boten liggen op het droge en hier en daar moet er ook wat aan onderhoud gebeuren.” In de periode is er weinig tot geen vraag naar de boten. “In de zomer werken we daarom extra hard. We werken tot halverwege november en beginnen half maart.”

 

Geen winterslaap
Ondanks de werkgelegenheid keert Ranson niet terug naar Nederland in de winter. Sterker nog, de mensen op Ibiza houden van de wintermaanden. “Mocht het altijd zomer zijn op Ibiza, met de daar bijbehorende drukte en stress, dan komt dit voor veel mensen niet goed. Dan raken zij overwerkt.” De winter is voor de inwoners van Ibiza de ideale gelegenheid om te genieten van het eiland en vrienden te bezoeken. “In de zomer is het zo druk dat je weinig tijd hebt om af te spreken.’’ Daar voegt Ranson aan toe: “Centen moeten we verdienen in de zomer maar dat betekent niet dat we in de winter slapen.”​

​

Tapasbar Can Terra slaapt ook zeker niet in de winter. Het restaurants is dagelijks geopend van 08.00 tot 02.00 en zit gedurende dag bommetje vol. 

Wil je op vakantie naar Ibiza dan kun je beter een grote zak met geld meenemen. Niet alleen toeristen worden kaalgeplukt op het partyeiland, maar ook de bewoners. Zo zouden politieagenten (link) niet in Ibiza willen werken vanwege de prijzen. Althans, dit is wat de media (link) zeggen. Spanje Vandaag noemt Ibiza zelfs een van de duurste vakantiebestemmingen. (link)

 

 

Salaris 

Uit een onderzoek van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) (link) kwam naar voren dat het meestvoorkomende jaarsalaris 23.106 euro bruto is. Volgens Anneke van der Valk, een Nederlandse die op Ibiza woont, verschillen de salarissen per sector heel erg. “Soms verdien je meer per maand als je in een bepaalde sector werkt. In de energiesector bijvoorbeeld”, vertelt Van der Valk. Uit het onderzoek van INE kwam naar voren dat mensen die in de energiesector een bruto jaarsalaris van bijna 52.000 euro ontvangen. Als je in de horeca werkt heb je het bijvoorbeeld minder goed getroffen. Het gemiddelde bruto jaarsalaris is dan nog geen 14.000. In de winter sluiten de meeste zaken hun deuren. Het toerisme in Ibiza zorgt namelijk voor 90% van het bbp. Dit heeft de Confederatie van Bedrijfsverenigingen van de Balearen bekend gemaakt. 

 

 

Huurprijs 

De huurprijs in Ibiza-stad ligt volgens Intermediar (link) rond de 1.600 per maand voor een tweekamer appartement in Ibiza-stad. Wil je liever een vrijstaand huis? Dan reken je 2.500 tot 3.000 af. Dit ligt gelijk aan de prijzen voor een appartement op Mallorca of Marbella. Van der Valk vertelt: “Huurprijzen zijn vergelijkbaar met Amsterdam. Het is duur, zeker richting het hoogseizoen. In het laagseizoen zakken de prijzen wel.” Hoeveel dat is ligt aan de huisbaas. Ook Angela Plompen woont op Ibiza. Niet alles is duur volgens haar. “Levensonderhoud is hier goedkoper dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor zorg en medicijnen.” 

 

Hotels

In Ibiza heb je een hoop dure hotels waar je gerust je creditcard voor kunt trekken. Volgens Trivago kost een kamer per nacht gemiddeld 286 euro per nacht. Marbella, een vergelijkbaar eiland met Ibiza, kost volgens Trivago gemiddeld 190 euro per nacht. Toch kun je zeker voor minder overnachten in Ibiza. Zo kost een overnachting in het appartementcomplex Appartementos Los Robles midden in het hoogseizoen nog geen 185 euro per nacht voor vier personen. Vakantieganger Bébe Noah gaat vaak naar Ibiza op vakantie. Ook zij vertelde dat het niet perse duur hoef te zijn om op vakantie te gaan in Ibiza. “Met twee volwassenen en twee kinderen verbleven we voor 1200 euro tien dagen in Ibiza. Inclusief vliegtickets, appartement en een auto.” Ook nieuwssite Ibiza Vandaag (link) wijdde al eerder een artikel over het feit dat Ibiza niet perse een duur eiland is. Ook zij tipte dat er genoeg goedkope hotels zijn. Volgens de website zijn eten, drinken, taxi’s en huurauto’s een stuk goedkoper op het eiland. 

 

Eten en drinken 

Qua eten, drinken en het nachtleven kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ibizianees Jim Raaijmakers vertelt: “uitgebreid lunchen kan voor dertien euro per persoon maar ook voor dertienduizend euro. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.” Zo kun je bij een van de populairste restaurants in Ibiza-stad, Can Terra, een liter huisgemaakte sangria drinken voor dertien euro en ontbijten met een versje jus, cappuccino en een poncho voor nog geen vier euro. Quote wijdde een artikel aan het luxueuze leven op Ibiza. Inclusief een etentje van 1650 euro bij Sublimotion (link). Wat volgens Raaijmakers nog meer goedkoop is op Ibiza zijn de boodschappen. “Boodschappen, met name vis en vlees, uit de supermark zijn voordeliger dan in Nederland.” Een etentje in een van de populairste restaurants in Ibiza-stad, Can Terra, bewijst dat. Een liter huisgemaakte sangria kost dertien euro en voor een ontbijtje met verse jus, een cappuccino en een pincho kost nog geen vier euro.

 

Conclusie: niet waar 

Ibiza kun je zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn een hoop goedkope opties, maar ook een hoop dure opties als je gaat kijken naar restaurants, hotels en clubs. Het is niet perse een duur eiland, laat staan een van de duurste eilanden. De huurprijs is redelijk hoog maar daar staat wel tegenover dat dingen als boodschappen, zorg en medicijnen weer goedkoper zijn. 

bottom of page