top of page

Factcheck: ‘Ibiza Is een van de duurste eilanden om te wonen en voor vakantie’   

​

Door: Ismay Gijsen

​

Wil je op vakantie naar Ibiza dan kun je beter een grote zak met geld meenemen. Niet alleen toeristen worden kaalgeplukt op het partyeiland, maar ook de bewoners. Zo zouden politieagenten niet in Ibiza willen werken vanwege de prijzen. Althans, dit is wat de media (link) zeggen. Spanje Vandaag noemt Ibiza zelfs een van de duurste vakantiebestemmingen

 

Salaris 

Uit een onderzoek van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) kwam naar voren dat het meestvoorkomende jaarsalaris 23.106 euro bruto is. Volgens Anneke van der Valk, een Nederlandse die op Ibiza woont, verschillen de salarissen per sector heel erg. “Soms verdien je meer per maand als je in een bepaalde sector werkt. In de energiesector bijvoorbeeld”, vertelt Van der Valk. Uit het onderzoek van INE kwam naar voren dat mensen die in de energiesector een bruto jaarsalaris van bijna 52.000 euro ontvangen. Als je in de horeca werkt heb je het bijvoorbeeld minder goed getroffen. Het gemiddelde bruto jaarsalaris is dan nog geen 14.000. In de winter sluiten de meeste zaken hun deuren. Het toerisme in Ibiza zorgt namelijk voor 90% van het bbp. Dit heeft de Confederatie van Bedrijfsverenigingen van de Balearen bekend gemaakt. 

 

Huurprijs 

De huurprijs in Ibiza-stad ligt volgens Intermediar rond de 1.600 per maand voor een tweekamer appartement in Ibiza-stad. Wil je liever een vrijstaand huis? Dan reken je 2.500 tot 3.000 af. Dit ligt gelijk aan de prijzen voor een appartement op Mallorca of Marbella. Van der Valk vertelt: “Huurprijzen zijn vergelijkbaar met Amsterdam. Het is duur, zeker richting het hoogseizoen. In het laagseizoen zakken de prijzen wel.” Hoeveel dat is ligt aan de huisbaas. Ook Angela Plompen woont op Ibiza. Niet alles is duur volgens haar. “Levensonderhoud is hier goedkoper dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor zorg en medicijnen.” 

 

Hotels

In Ibiza heb je een hoop dure hotels waar je gerust je creditcard voor kunt trekken. Volgens Trivago kost een kamer per nacht gemiddeld 286 euro per nacht. Marbella, een vergelijkbaar eiland met Ibiza, kost volgens Trivago gemiddeld 190 euro per nacht. Toch kun je zeker voor minder overnachten in Ibiza. Zo kost een overnachting in het appartementcomplex Appartementos Los Robles midden in het hoogseizoen nog geen 185 euro per nacht voor vier personen. Vakantieganger Bébe Noah gaat vaak naar Ibiza op vakantie. Ook zij vertelde dat het niet perse duur hoef te zijn om op vakantie te gaan in Ibiza. “Met twee volwassenen en twee kinderen verbleven we voor 1200 euro tien dagen in Ibiza. Inclusief vliegtickets, appartement en een auto.” Ook nieuwssite Ibiza Vandaag wijdde al eerder een artikel over het feit dat Ibiza niet perse een duur eiland is. Ook zij tipte dat er genoeg goedkope hotels zijn. Volgens de website zijn eten, drinken, taxi’s en huurauto’s een stuk goedkoper op het eiland. 

 

Eten en drinken 

Qua eten, drinken en het nachtleven kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ibizianees Jim Raaijmakers vertelt: “uitgebreid lunchen kan voor dertien euro per persoon maar ook voor dertienduizend euro. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.” Zo kun je bij een van de populairste restaurants in Ibiza-stad, Can Terra, een liter huisgemaakte sangria drinken voor dertien euro en ontbijten met een versje jus, cappuccino en een poncho voor nog geen vier euro. Quote wijdde een artikel aan het luxueuze leven op Ibiza. Inclusief een etentje van 1650 euro bij Sublimotion. Wat volgens Raaijmakers nog meer goedkoop is op Ibiza zijn de boodschappen. “Boodschappen, met name vis en vlees, uit de supermark zijn voordeliger dan in Nederland.” Een etentje in een van de populairste restaurants in Ibiza-stad, Can Terra, bewijst dat. Een liter huisgemaakte sangria kost dertien euro en voor een ontbijtje met verse jus, een cappuccino en een pincho kost nog geen vier euro.

 

Conclusie: niet waar 

Ibiza kun je zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn een hoop goedkope opties, maar ook een hoop dure opties als je gaat kijken naar restaurants, hotels en clubs. Het is niet perse een duur eiland, laat staan een van de duurste eilanden. De huurprijs is redelijk hoog maar daar staat wel tegenover dat dingen als boodschappen, zorg en medicijnen weer goedkoper zijn. 

Factcheck: oorsprong van toerisme op Ibiza

Door: Martin Reyneke 
​

Factcheck uitspraak

 

Ibiza Island started to be known after the ’60’s because of the Hippies. After the Vietnam war, many American people came to Europe and tried to escape and not go the army. Those people came here. Hippies rented houses in the mountains and made their own life. After the Hippies tourism started. People saw that they were free and wanted that too. Then the big companies built hotels and other things and that’s why the tourists came.

 

- Krishna Pulito

 

Als we meneer Pulito’s uitspraak moeten geloven, dan is toerisme op Ibiza gestart in de jaren ’60 door de hippies die toen daarheen verhuisde.

 

In een artikel van Vice I-D wordt in het kort de oorsprong van toerisme op Ibiza beschreven. Hun omschrijving komt gedeeltelijk overeen met de uitspraak van Pulito. “De eerste moderne toeristen arriveerde op Ibiza rond 1950, aangetrokken door geruchten van adembenemende, onaangeraakte en natuurlijke schoonheid; een eilandparadijs met prachtige kusten en helder onvervuild water.” Hierdoor zou toerisme zijn gaan groeien, het eiland tot bloeien komen en zichzelf ontwikkelen. Dit was nog in de tijd dat generaal Franco aan de macht was (1936 tot 1975) in Spanje en zorgde dat Ibiza een veilige plek was van politiek onderdrukking. In de jaren ’60 zou de hippie beweging in San Francisco zichzelf verspreiden over de wereld. Een grote groep daarvan ging wonen in Ibiza door de goedkope huur en boerse leefstijl.

 

Volgens dit artikel waren er drie factoren die leidde tot een toerisme boem op Ibiza, één daarvan waren de hippies die opzoek waren naar een nieuw leven.

 

Skiddle, een Britse evenement promotie platform, schrijft dat meeste mensen Ibiza’s populariteit associëren met de hippies van de jaren ’60 maar dat dat niet helemaal klopt. Volgens de schrijver was het eiland al levendig in de jaren ’30, ’40, en ’50. Het zou een ‘Boheemse ervaring’ zijn geweest waar pioniers, schrijvers en andere artiesten al van het eiland genoten, lang voordat de hippies erheen kwamen. Al kwam de eerste boem wel in de jaren ’60 toen de hippies naar Europa vertrokken. Deze boem werd gevolgd door de echt toerisme boem in de jaren ’70 dat sindsdien niet is gestopt.

 

Ook hier geeft Skiddle niet volledige erkenning aan de hippies voor de opkomst van toerisme op Ibiza.

 

Conclusie: deels waar

Als er gekeken wordt naar de factoren genoemd in het artikel van Vice, dan kan er geconcludeerd worden dat het uitspraak van Pulito deels waar is. Ook in het artikel van Skiddle wordt geschreven dat de eerste toeristen boem plaats vond in de jaren ’60. Daarentegen geven zowel Vice als Skiddle geen volledige erkenning aan de toeristen boem aan de hippies alleen. Ook Pulito’s eigen achtergrond en connectie met het hippiecultuur kan zijn uitspraak in twijfel trekken.

​

Factcheck: “In de winter is er bijna geen toerisme op Ibiza”

Door Bo Gilkes 
​

Dát hoor je veel mensen zeggen. In de zomer kiezen veel mensen Ibiza als vakantiebestemming. Het is in deze maanden een écht vakantie-eiland en een toeristische hotspot. Het aantal toeristen dat het eiland bezoekt blijft dan ook stijgen. Ieder jaar worden er via de luchthaven meer passagiers dan ooit vervoerd. In 2016 werden er 15% meer passagiers vervoerd dan in diezelfde periode een jaar eerder, in 2015.

​

Het instituut voor de statistiek van de Balearen bracht in november 2014 een onderzoek naar buiten. Van januari tot en met oktober bezochten 13.197.589 toeristen de eilanden. Dat was al een stijging van 3,6% vergeleken met diezelfde maanden het jaar daarvoor.

​

Marjolein van den Beuken verhuurt haar villa op het eiland: “Het hele jaar door zijn er veel toeristen op Ibiza. In de zomer zie zijn het vooral de gezinnen en de feestgangers die het eiland bezoeken. Ze komen voor zon, zee en de party’s. Tijd om het eiland écht te ontdekken heb je in de zomer door alle drukte niet.”

Maar niet alleen in de eerste 10 maanden, ook in oktober bleef het aantal toeristen stijgen.

Maar liefst 1.073.610 toeristen bezochten de Balearen in oktober van dat jaar. Dat is een stijging van 5,3% ten opzichte van oktober 2013.

​

Verder bezochten niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook de Spanjaarden zelf de eilanden. Het aantal landbewoners dat de eilanden bezocht, steeg in oktober met 23%. Omnia Messoudi woont al 3 jaar op het eiland: “In de winter zie je nog steeds heel veel toeristen. Het zijn dan niet de mensen die het eiland in de zomer bezoeken, maar de Spanjaarden zelf die toe zijn aan een vakantie. Óf het zijn de mensen die een vakantiehuis op het eiland hebben en alleen maar de gelegenheid hebben om het in deze maanden te bezoeken.” Marjolein voegt toe dat er in de winter genoeg te doen is voor de toeristen: “Er zijn genoeg grotten en hippiemarkten die je als toerist in de winter kunt bezoeken. Verder kun je een auto huren en het eiland gaan ontdekken. Én er zijn genoeg restaurants geopend waar je heerlijk kunt eten. De toerist in de winter heeft dus niets te klagen.”

​

Sinds 2016 doet Ibiza extra goed haar best om het toerisme ook buiten het hoogseizoen nog beter te maken. Hiervoor hebben ze deelgenomen aan de Internationale Toerisme Beurs WTM in Londen. Ze kozen hiervoor omdat ze in de zomermaanden toerisme geen extra boost meer kunnen geven: het eiland zit dan heel erg vol met toeristen. Buiten dit hoogseizoen kan er wel nog gedaan worden om het toerisme te stimuleren.

 

Conclusie: niet waar

Het klopt dat er in de winter niet zoveel toeristen zijn en toerisme is als in de zomer. Het klopt niet dat er bijna geen toerisme in de winter is. Die is er namelijk wel, voor de mensen die het eiland in die periode van het jaar bezoeken.

bottom of page