top of page

Ibiza als spookstad

Het is nu rustig en stil. Het eiland is nog herstellend van de zomer. De mensen zijn aan het bijkomen en bereiden zich voor op de volgende zomer. De jaarlijkse pelgrimstocht van toeristen van over de hele wereld kan elk moment weer beginnen. Dat voelen de eilandmensen aankomen. De stress, de hectiek en slapeloze nachten gaan weer beginnen. Vraag een willekeurige Ibizianees over zijn zomer en dit is zijn antwoord.

​

In de zomer zijn de mensen gepikeerd, overwerkt en nauwelijks aan te spreken. Als je een reactie krijgt, komt het in de vorm van een grom of snauw. De drukte en hordes toeristen die het eiland bezoeken, putten de inwoners en verslijten het eiland uit. Het zijn lange en verstikkende dagen waar geen eind aan lijkt te komen.

 

Leeglopend

Maar dan wordt beetje bij beetje het weer kouder en de dagen korter. Minder mensen arriveren op het eiland en de stranden worden verlaten totdat alleen de eilandmensen over zijn. De commerciële kant van Ibiza gaat weg en maakt weer ruimte voor het echte Ibiza. Een eiland vol met natuur en cultuur, niet overgoten met oorverdovende muziek en zoete mixdrankjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubbelgevoel

“Met vreugde en afkeer verwelkomen de mensen de terugkeer van de winter,” vertelt Omnia Messoudi, die al drie jaar woont en werkt op Ibiza. “Aan de ene kant is het een moment om te herstellen en aan de ander kant lijdt het eiland eronder.” De bewoners en ondernemers die zich levend houden met het toerisme moeten dan in vijf maanden tijd genoeg geld verdienen om twaalf maanden huur te kunnen betalen.

​

Verlaten en vergeten

De toeristische wijk van Ibiza is uitgestorven. De strandtentjes zijn opgedoekt, de ijstentjes zijn dicht. Alles is bedekt met ketens en tralies. De Ibizianezen trekken zelf ook weg. De winter is hun vakantiemoment. Als je het aan Omnia vraagt dan is twee maanden winter genoeg om uit te rusten, maar de vakantie duurt echter vijf maanden. “Zonder de toeristen en met de bewoners op vakantie, is het hier net een spookstad.”

​

In mei begint het jaarlijkse ritueel weer. Langzaam maar zeker wordt het warmer en begint het eiland weer tot leven te komen.

Wil je op vakantie naar Ibiza dan kun je beter een grote zak met geld meenemen. Niet alleen toeristen worden kaalgeplukt op het partyeiland, maar ook de bewoners. Zo zouden politieagenten (link) niet in Ibiza willen werken vanwege de prijzen. Althans, dit is wat de media (link) zeggen. Spanje Vandaag noemt Ibiza zelfs een van de duurste vakantiebestemmingen. (link)

 

 

Salaris 

Uit een onderzoek van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) (link) kwam naar voren dat het meestvoorkomende jaarsalaris 23.106 euro bruto is. Volgens Anneke van der Valk, een Nederlandse die op Ibiza woont, verschillen de salarissen per sector heel erg. “Soms verdien je meer per maand als je in een bepaalde sector werkt. In de energiesector bijvoorbeeld”, vertelt Van der Valk. Uit het onderzoek van INE kwam naar voren dat mensen die in de energiesector een bruto jaarsalaris van bijna 52.000 euro ontvangen. Als je in de horeca werkt heb je het bijvoorbeeld minder goed getroffen. Het gemiddelde bruto jaarsalaris is dan nog geen 14.000. In de winter sluiten de meeste zaken hun deuren. Het toerisme in Ibiza zorgt namelijk voor 90% van het bbp. Dit heeft de Confederatie van Bedrijfsverenigingen van de Balearen bekend gemaakt. 

 

 

Huurprijs 

De huurprijs in Ibiza-stad ligt volgens Intermediar (link) rond de 1.600 per maand voor een tweekamer appartement in Ibiza-stad. Wil je liever een vrijstaand huis? Dan reken je 2.500 tot 3.000 af. Dit ligt gelijk aan de prijzen voor een appartement op Mallorca of Marbella. Van der Valk vertelt: “Huurprijzen zijn vergelijkbaar met Amsterdam. Het is duur, zeker richting het hoogseizoen. In het laagseizoen zakken de prijzen wel.” Hoeveel dat is ligt aan de huisbaas. Ook Angela Plompen woont op Ibiza. Niet alles is duur volgens haar. “Levensonderhoud is hier goedkoper dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor zorg en medicijnen.” 

 

Hotels

In Ibiza heb je een hoop dure hotels waar je gerust je creditcard voor kunt trekken. Volgens Trivago kost een kamer per nacht gemiddeld 286 euro per nacht. Marbella, een vergelijkbaar eiland met Ibiza, kost volgens Trivago gemiddeld 190 euro per nacht. Toch kun je zeker voor minder overnachten in Ibiza. Zo kost een overnachting in het appartementcomplex Appartementos Los Robles midden in het hoogseizoen nog geen 185 euro per nacht voor vier personen. Vakantieganger Bébe Noah gaat vaak naar Ibiza op vakantie. Ook zij vertelde dat het niet perse duur hoef te zijn om op vakantie te gaan in Ibiza. “Met twee volwassenen en twee kinderen verbleven we voor 1200 euro tien dagen in Ibiza. Inclusief vliegtickets, appartement en een auto.” Ook nieuwssite Ibiza Vandaag (link) wijdde al eerder een artikel over het feit dat Ibiza niet perse een duur eiland is. Ook zij tipte dat er genoeg goedkope hotels zijn. Volgens de website zijn eten, drinken, taxi’s en huurauto’s een stuk goedkoper op het eiland. 

 

Eten en drinken 

Qua eten, drinken en het nachtleven kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ibizianees Jim Raaijmakers vertelt: “uitgebreid lunchen kan voor dertien euro per persoon maar ook voor dertienduizend euro. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.” Zo kun je bij een van de populairste restaurants in Ibiza-stad, Can Terra, een liter huisgemaakte sangria drinken voor dertien euro en ontbijten met een versje jus, cappuccino en een poncho voor nog geen vier euro. Quote wijdde een artikel aan het luxueuze leven op Ibiza. Inclusief een etentje van 1650 euro bij Sublimotion (link). Wat volgens Raaijmakers nog meer goedkoop is op Ibiza zijn de boodschappen. “Boodschappen, met name vis en vlees, uit de supermark zijn voordeliger dan in Nederland.” Een etentje in een van de populairste restaurants in Ibiza-stad, Can Terra, bewijst dat. Een liter huisgemaakte sangria kost dertien euro en voor een ontbijtje met verse jus, een cappuccino en een pincho kost nog geen vier euro.

 

Conclusie: niet waar 

Ibiza kun je zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn een hoop goedkope opties, maar ook een hoop dure opties als je gaat kijken naar restaurants, hotels en clubs. Het is niet perse een duur eiland, laat staan een van de duurste eilanden. De huurprijs is redelijk hoog maar daar staat wel tegenover dat dingen als boodschappen, zorg en medicijnen weer goedkoper zijn. 

bottom of page